Απόστολος Ντίας: Δεν είναι κάτι εύκολο για έναν μουσικό να κρίνει τα τραγούδια του αντικειμενικά!!

Ο Απόστολος Ντίας κυκλοφόρησε το άλμπουμ “Έντεκα”. Μιλήσαμε για το νέο του δίσκο, για τα μελλοντικά βήματα του και για τα όνειρα του. Είναι ενθουσιασμένος για τη καινούρια του κυκλοφορία όμως καλύτερα να διαβάσετε τη συνέντευξη και να βγάλετε μόνοι σας τα συμπεράσματα σας!

 •  Απόστολε, συγχαρητήρια για την κυκλοφορία του εξαιρετικού ντεμπούτου σου “Έντεκα”. Έντεκα και οι συνθέσεις του δίσκου. Συμβολικό ή τυχαίο;

Ευχαριστώ πολύ! Τυχαίο δεν είναι… Ο αριθμός 11 έχει κάποια σημασία για εμένα και έτσι αποφάσισα να συμπεριλάβω έντεκα τραγούδια μέσα στον δίσκο, καθώς και να τον ονομάσω έτσι.

 •  Πότε κυκλοφόρησε ο δίσκος και τι κριτικές έχει πάρει ως τώρα;

Ο δίσκος κυκλοφόρησε στις 18 Δεκεμβρίου 2019 μαζί με το πρώτο video clip για το τραγούδι «Νομίζω το αξίζω». Είμαι εξαιρετικά χαρούμενος με την αποδοχή του κόσμου και με τις κριτικές. Παίρνω διαρκώς πολύ ζεστά μηνύματα από κόσμο όπως επίσης και μεγάλο ενδιαφέρον από διάφορους μουσικούς φορείς.

 • Γνωρίζω ότι οι καλλιτέχνες είστε πάντα ανήσυχοι. Εσένα σε ικανοποιεί ο δίσκος τώρα που τον ακούς ξανά και ολοκληρωμένο ή θα άλλαζες κάτι;

Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος και δεν θα άλλαζα τίποτα! Αυτό που αναφέρεις το έχω νιώσει τόσες πολλές φορές στη ζωή μου αλλά είναι ένας φαύλος κύκλος. Πάντα θα υπάρχουν ιδέες να μπει μία ακόμη κιθάρα… ένα ακόμη riff… και αυτό δεν έχει τέλος. Αν το τραγούδι λέει αυτό που θέλεις να πεις και το λέει σωστά τότε πρέπει απλά να το αφήσεις και να πας παρακάτω!

 •  Μίλησέ μας για σένα και πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με τη μουσική.

Ξέρεις, αυτό είναι κάτι που συνεχώς έβραζε μέσα μου αλλά ποτέ δεν μπορούσα να το έχω στον βαθμό που το ήθελα. Για να έχεις έστω και λίγο απλά την πιθανότητα να καταφέρεις κάτι στην ροκ μουσική στην Ελλάδα πρέπει να δώσεις όλο σου τον χρόνο και την προσοχή. Δεν μπορούσα. Λίγο οι διάφορες υποχρεώσεις, λίγο οι διάφορες δουλειές κτλ, ποτέ δεν ήταν η κατάλληλη εποχή. Τα τελευταία λοιπόν χρόνια το πήρα επιτέλους απόφαση και μπόρεσα και βρήκα τον τρόπο για μένα!

 • Έχεις μουσικές σπουδές. Τι σπουδές ακριβώς έκανες και πώς και σε τι βαθμό σε βοήθησαν;

Η πρώτη μου επαφή με κάποιο μουσικό όργανο έγινε σε πολύ μικρή ηλικία, 5 ή 6 ετών ήμουν τότε και με πήγαν οι γονείς μου να μάθω πιάνο. Δεν πέτυχε… Αρκετά αργότερα, το 1997, στην ηλικία των 12 ήταν η πρώτη φορά που ήθελα από μόνος μου να μάθω κάποιο όργανο και έτσι ξεκίνησα κιθάρα σε ωδείο, όπου και σπούδασα για μερικά χρόνια. Μετά υπήρξε ένα μεγάλο κενό σε αυτόν τον τομέα και μετά επανήλθα όταν ήρθε στα χέρια μου ένα πιάνο, όπου και άρχισα να θυμάμαι κάποια από αυτά που ήξερα και να μαθαίνω ή βρίσκω άλλα.

 •  Η μουσική σου έχει ένα εύρος ακουσμάτων και είναι πολυεπίπεδη. Πώς το επιτυγχάνεις;

Δεν έχω ιδέα! Ξέρεις, δεν είναι κάτι εύκολο για έναν μουσικό να κρίνει τα τραγούδια του αντικειμενικά. Οπότε δεν ξέρω και πόσο πολυεπίπεδη κτλ είναι η μουσική μου, όπως λες. Δεν μπορώ να το δω γιατί δεν μπορώ να το κρίνω και αντικειμενικά. Εγώ γράφω απλά αυτά που μου βγαίνουν.

 • Ποιοι καλλιτέχνες σε έχουν επηρεάσει;

Είναι τόσες πολλές οι επιρροές που και μόνο να αναφέρω κάποιες είναι δύσκολο. Πόσο μάλλον να ξεχωρίσω ορισμένα ονόματα που με επηρέασαν. Θα αναφέρω κάποια αν και είμαι σίγουρος ότι θα ξεχάσω πάρα πολλά! Λοιπόν, Elvis Presley, Queen, Led Zeppelin, GnR, Ac/Dc, Deep Purple, Uriah Heep, U2 αλλά και σχετικά νεότεροι όπως Madrugada, Radiohead, Damien Rice, Eddie Vedder, Dropkick Murphys, Audioslave, SOAD και τόσοι ακόμη! Και φυσικά η ελληνική ροκ σκηνή με τις Τρύπες, τα Ξύλινα Σπαθιά, τα Υπόγεια Ρεύματα, τον Παύλο Σιδηρόπουλο και τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου σαν ένα μικρό μέρος αναφοράς.

 •  Πώς συνθέτεις ένα τραγούδι;

Για την τραγουδοποιία υπάρχουν δύο «σχολές». Αυτοί που γράφουν πρώτα την μουσική και μετά την επενδύουν με στίχους και αυτοί που κάνουν το αντίθετο. Παρότι έχω γράψει τραγούδια και με τους δύο τρόπους, είμαι περισσότερο της πρώτης «σχολής». Κάθε τραγούδι που γράφω ξεκινάει με μία μικρή, συνήθως, μελωδία που παίζει στο μυαλό μου. Αν εκείνη την ώρα έχω πρόσβαση σε κιθάρα ή πιάνο ξεκινάω να βρω την κλίμακα που βρίσκεται αυτή η μελωδία και μετά παίζοντας μου έρχονται διάφορες ιδέες. Συνήθως μέχρι να ολοκληρωθεί η βασική δομή του τραγουδιού και της αρμονίας μου έχει έρθει και η ιδέα του στίχου. Τι από αυτά που θέλω να πω ταιριάζει, ενεργειακά κυρίως, με αυτήν τη μουσική. Αλλά και ο στίχος με τον ίδιο τρόπο δουλεύει, σαν την μικρή μελωδία. Και τα δύο είναι τα βασικά στοιχεία του μηνύματος που θέλω να περάσω και μετά δημιουργούνται τα γύρω-γύρω που χρειάζονται για να περάσει το μήνυμα.

 •  Οι στίχοι σου είναι προσωπικές ιστορίες ή το φανταστικό στοιχείο είναι εξίσου παρόν;

Καλώς ή κακώς γράφω κυρίως βιωματικά. Είναι είτε δικές μου ιστορίες είτε πράγματα που έχω ανάγκη να μοιραστώ. Και λέω κυρίως γιατί σε ένα-δυο τραγούδια υπάρχει λίγο το φανταστικό στοιχείο αλλά δουλεύει ως μέσο για να περάσω το νόημα μίας αληθινής ιστορίας. Δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να στηρίξω ένα ολόκληρο τραγούδι που η ιστορία του να μην είναι κάτι αληθινό για μένα.

 • Θα παρουσιάσεις το “Έντεκα” κάπου live και αν ναι που;

Ολοκληρωμένη παρουσίαση δίσκου θα ήθελα να κάνω αφότου έχουν κυκλοφορήσει μερικά ακόμα τραγούδια από τον δίσκο στο Youtube. Οπότε αυτό είναι κάτι που το μεταθέτω για αργότερα. Είναι τώρα και οι συνθήκες με την πανδημία τόσο αβέβαιες που κανείς δεν μπορεί να προγραμματίσει κάτι! Ελπίζω το καλοκαίρι που μας έρχεται, αν το επιτρέψουν και οι συνθήκες να μπορέσει να γίνει κάτι.

 •  Ποια η γνώμη σου για το σύγχρονο ελληνικό τραγούδι σε αντιδιαστολή με το ελληνικό τραγούδι από τη δεκαετία του ’60 και μετά;

Για το σύγχρονο ελληνικό τραγούδι, με την ευρεία όμως έννοια, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν θέλω να σχολιάσω τίποτα. Για την ελληνόφωνη ροκ σκηνή όμως, θεωρώ ότι έχει πέσει πάρα πολύ τα τελευταία 15-20 χρόνια και είναι κρίμα γιατί υπάρχουν εξαιρετικοί μουσικοί και μπάντες. Και επειδή δεν υπάρχει και η στήριξη από την μουσική βιομηχανία δεν υπάρχει και το αντίστοιχο κοινό για αυτήν τη μουσική. Κάτι όμως βλέπω να γίνεται τα τελευταία χρόνια δειλά-δειλά. Μακάρι να ξαναδούμε σύντομα την αναβίωση της ροκ σκηνής στην Ελλάδα.

 •  Τι σκέφτεσαι για το καλλιτεχνικό σου μέλλον και τι όνειρα έχεις για τον Απόστολο Ντια;

Σε πρακτικά πράγματα, όπως ανέφερα, θέλω να δώσω χρόνο και να στηρίξω την προώθηση του ΕΝΤΕΚΑ γιατί είναι τεράστιο κομμάτι μου. Οπότε στην ουσία το εγγύς μέλλον μου περιστρέφεται γύρω από αυτό. Έπειτα θα ακολουθήσει και ο δεύτερος δίσκος που στο μυαλό μου μάλιστα έχει ήδη πάρει μορφή.

Και τα όνειρα… Να ταξιδέψουν τα τραγούδια μου και να πάρουν και αυτά την όποια θέση τους. Να ακουστούν και μετά ας αγαπηθούν ή ας απορριφθούν. Αλλά να ταξιδέψουν. Φοβάμαι πολύ ξέρεις μην χαθούν μέσα στον ωκεανό του internet.  

Δείτε το “ΠΟΣΟ ΑΚΟΜΑ” εδώ:

 

Δείτε το “ΝΟΜΙΖΩ ΤΟ ΑΞΙΖΩ” εδώ:

About Βαλεντινα

Είμαι απόφοιτη του τμήματος διοίκησης τουριστικών επιχειρήσεων. Έχω δουλέψει αρκετά χρόνια στον τομέα του τουρισμού. Μου αρέσουν τα ταξίδια, τα puzzle, το πλέξιμο και ό,τι μπορεί να μου διεγείρει τη φαντασία και με κάνει να νιώθω δημιουργική. Ακούω όλα τα είδη μουσικής αλλά λατρεύω τη τζάζ και τον ήχο του σαξόφωνου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *