Δημήτρης Μητροπάνος: Σαν σήμερα «έφυγε» ο μεγάλος καλλιτέχνης- Το μεγάλο μυστικό που πήρε μαζί του!

Έχουν περάσει σχεδόν 7 χρόνια, από όταν ο Δημήτρης Μητροπάνος, έφυγε από τη ζωή τον Απρίλιο του 2012

Κάτι που έκανε ο αείμνηστος Δημήτρης Μητροπάνος, πριν από 27 χρόνια, παρέμεινε κρυφό όλο αυτό το διάστημα, μέχρι που το αποκάλυψε η κόρη ενός πασίγνωστου μουσικοσυνθέτη σε συνέντευξή της.

Τώρα ένα μυστικό που ο τραγουδιστής που πολλοί λάτρεψαν κράτησε 27 ολόκληρα χρόνια μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αποκαλύφθηκε από την κόρη του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Γιώργου Ζαμπέτα, σε συνέντευξή της στην Espresso και στον Νίκο Νικόλιζα.

Όπως μάθαμε από τη συνέντευξη της Καίτης Ζαμπέτα, ο τραγουδιστής είχε δώσει 1.000.000 το 1992 για να φτιαχτεί ο τάφος του Ζαμπέτα και ζήτησε να μην το μάθει κανείς.

«Ο Μητροπάνος έφτιαξε το μνήμα του πατέρα μου Γιώργου Ζαμπέτα και ζήτησε από τη μάνα μου να μην το μάθει κανείς. Δεν το ήξερε ούτε η οικογένεια του Δημήτρη.

Μεταξύ τους είχαν μια σχέση πατέρα – γιου» λέει η κόρη του Γιώργου Ζαμπέτα, Καίτη, που αποκάλυψε την καλή πράξη που ο Δημήτρης Μητροπάνος για τον πατέρα της, την οποία ο μεγάλος λαϊκός τραγουδιστής δεν ήθελε να κάνει γνωστή,

«Δεν θέλω να το μάθει κανείς κυρά Αργυρώ. Αυτό θα είναι το μυστικό μας» είχε πει ο αείμνηστος Δημήτρης Μητροπάνος στη σύζυγο του Γιώργου Ζαμπέτα, η οποία προτού πεθάνει εκμυστηρεύτηκε το μυστικό στην κόρη της Καίτη, λέγοντάς της: «Παιδί μου, να το ξέρεις. Τον τάφο στου πατέρα σου τον έφτιαξε ο Μητροπάνος». Τέσσερα χρόνια αργότερα η Αργυρώ Ζαμπέτα έφυγε κι αυτή από τη ζωή ακολουθώντας τον σύζυγό της.

Ήταν 10 Μαρτίου 1992… Η Ελλάδα πενθούσε για το χαμό ενός από τους στυλοβάτες του ελληνικού τραγουδιού. Ο Γιώργος Ζαμπέτας οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία στο Γ’ Νεκροταφείο παρουσία χιλιάδων θαυμαστών του. Ανάμεσα τους και ένα από τα πνευματικά του παιδιά, ο Δημήτρης Μητροπάνος.

Η σύζυγός του Αργυρώ Ζαμπέτα αποφάσισε να φτιάξει ένα μνήμα αντάξιο της καλλιτεχνικής του αξίας. Ωστόσο το μνήμα κόστιζε ακριβά κι εκείνη αδυνατούσε να αντεπεξέλθει.

Λίγο καιρό αργότερα στο πατρικό σπίτι του Ζαμπέτα, στο Αιγάλεω, τη χήρα του επισκέφτηκε ο Δημήτρης Μητροπάνος. «Με τον Δημήτρη ο πατέρας μου είχε μια σχέση οικογενειακή. Απίστευτη. Σαν πατέρας με γιο»

θυμάται η κόρη του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη Καίτη και συνεχίζει τη συγκινητική αφήγησή της: «Μου είχε αναφέρει η μάνα μου ότι ο Μητροπάνος την είχε επισκεφτεί και της είχε δώσει 1.000.000 δραχμές. Συγκεκριμένα μου είχε πει: «Όσο ζω, Καίτη μου, θα θυμάμαι ότι χάρη στον Μητροπάνο φτιάξαμε το μνήμα του μπαμπά σου. Μου είχε ζητήσει να μην το μάθει κανείς». Το μυστικό αυτό για να μην το πάρει μαζί της η μάνα μου, το εμπιστεύτηκε σε μένα. Αυτό δεν το ήξερε ούτε η οικογένεια του Μητροπάνου».

Όπως θυμάται σήμερα η Καίτη Ζαμπέτα, ο πατέρας της είχε τον τραγουδιστή από τα πρώτα του καλλιτεχνικά βήματα στο πλευρό του, στα κέντρα όπου δούλευε. «Είχε ζητήσει από τον Μητροπάνο, αν δεν τον πλήρωναν οι μαγαζάτορες, να του το λέει για να τους κατσαδιάζει. Ο μπαμπάς μου πολλές φορές τον χαρτζιλίκωνε» σημειώνει η Καίτη Ζαμπέτα.

Ο Δημήτρης Μητροπάνος ήταν μια από τις μεγαλύτερες λαϊκές φωνές που έβγαλε η Ελλάδα. Ο ιδιαίτερος τρόπος που τραγουδούσε να τον έκανε αγαπητό σε όλο τον κόσμο. Το πάθος που έβγαζε στα τραγούδια του μιλούσε κατευθείαν στην καρδιά των ακροατών.

Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης ήταν ο πρώτος που διέκρινε το μεγάλο ταλέντο του Μητροπάνου. Τον άκουσε να τραγουδάει σε μια εκδήλωση και τον παρότρυνε να πάει στην δισκογραφική εταιρία «Κολούμπια».

Πριν προλάβει να κλείσει τα 20, μπαίνει στο στούντιο για να ηχογραφήσει το πρώτο του άλμπουμ με όνομα » Θεσσαλονίκη». Μερικά χρόνια μετά θα συνεργαστεί με τον Δήμο Μούτση και τον Μάνο Ελευθερίου. Αυτές οι συνεργασίες αποδείχθηκαν σταθμός στην καριέρα του Δημήτρη Μητροπάνου. Οι τρεις τους κυκλοφόρησαν το άλμπουμ «Άγιο Φεβρουάριο».Δημήτρης Μητροπάνος: Η καθιέρωση στο λαϊκό τραγούδι

Τα επόμενα χρόνια ήταν αυτά που τον έκαναν να καθιερωθεί στην συνείδηση του κόσμου σαν κορυφαίος ερμηνευτής. Σε αυτό βοήθησαν οι δίσκοι «Δρόμος για τα Κύθηρα» του Γιώργου Κατσαρού και τα «Συναξάρια»του Γιώργου Χατζηνάσιου.

Ακολούθησαν δεκάδες συνεργασίες και επιτυχίες. Τα χρόνια περνούσαν, αλλά ο Δημήτρης Μητροπάνος συνέχισε να είναι αγαπητός ακόμα και σε νεότερες γενιές.

Ο Δημήτρης Μητροπάνος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αγία Μονή Τρικάλων. Τα παιδικά του χρόνια είχαν αρκετές δυσκολίες, λόγω της απουσίας του πατέρα του, ο οποίος είχε εγκαταλείψει νωρίς την οικογένεια για να πολεμήσει στο αντάρτικο.

Τον ρόλο του «αρχηγού» της οικογένειας είχε αναλάβει αρχικά ο θείος του, αλλά καθώς ήταν και εκείνος αριστερός, συνελήφθη και οδηγήθηκε στην εξορία. Έτσι το βάρος της ευθύνης έπεσε στον Δημήτρη, ο οποίος αναγκάστηκε να δουλέψει από μικρή ηλικία για να βοηθήσει τη μητέρα του και την αδελφή του.

Παρά τις δυσκολίες υπήρχαν πολλές ανέμελες στιγμές στη ζωή του Μητροπάνου. Μαζί με τον κολλητό του φίλο Βασίλη Γιαννιό και την υπόλοιπη παρέα, έπαιζαν μπάλα, έκαναν μπάνιο στο ποτάμι και έκαναν πολλές κοπάνες.

Η μητέρα του όμως, η οποία ήταν μια δυναμική γυναίκα, ανακάλυπτε σχεδόν πάντα τις σκανταλιές τους και τους τιμωρούσε με τον δικό της τρόπο. Μία φορά που έκαναν κρυφά μπάνιο στο ποτάμι, τους πήρε τα ρούχα και τους κυνηγούσε γυμνούς με μια τσουκνίδα.

Αν και όταν ήταν μικρός δεν είχε βάλει στόχο να γίνει επαγγελματίας τραγουδιστής, ήταν ο τραγουδιστής της παρέας. Με τους φίλους του έκαναν καντάδες στις κοπέλες, ενώ τις Κυριακές συμμετείχε στη χορωδία της εκκλησίας.

Η οικογένεια του τραγουδιστή αντιμετώπιζε πάντα προβλήματα λόγω της ιδεολογίας τους. Ο Δημήτρης δέχτηκε την καχυποψία των καθηγητών του, η οποία κορυφώθηκε με ένα χαστούκι. Το περιστατικό ήταν «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» και ο Μητροπάνος, παρά τις προτροπές της μητέρας του να μη δίνει σημασία, αποφάσισε να εγκαταλείψει τα Τρίκαλα και να πάει στην Αθήνα να ζήσει με τον θείο του, που είχε αποφυλακιστεί.

Στην Αθήνα όχι μόνο δεν το έβαλε κάτω λόγω του κυνηγητού, αλλά εντάχθηκε και επίσημα στην αριστερά…

Ένα από τα περίεργα της καριέρας του Δημήτρη Μητροπάνου είναι το κεφάλαιο «συναυλίες». Παρά τη δεδομένα επιτυχία του, μέχρι το 2009 δεν είχε κάνει κάποια συναυλία σε ανοιχτό χώρο. Αυτή έγινε στο Ηρώδειο με αφορμή την συμπλήρωση 40 ετών από την πρώτη του ηχογράφηση.Το τραγούδι του ηχεί στον παράδεισο

Στις 17 Απριλίου του 2012 έπαθε έμφραγμα που ήταν αρκετό για να τον πάρει μακριά μας. Τουλάχιστον την φυσική του παρουσία γιατί τα τραγούδια του θα παραμείνουν πάντα εδώ. Η κληρονομία του είναι τόσο μεγάλη που θα συνεχίσει να μνημονεύεται όσο οι Έλληνες θα ακούνε μουσική.

Είναι από τους κορυφαίους Έλληνες καλλιτέχνες όλων των εποχών και ο χαμός του πριν από λίγα χρόνια βύθισε στο πένθος όλους τους Έλληνες…

Πηγη: www.athensmagazine.gr και www.pagenews.gr

1 thought on “Δημήτρης Μητροπάνος: Σαν σήμερα «έφυγε» ο μεγάλος καλλιτέχνης- Το μεγάλο μυστικό που πήρε μαζί του!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *