Lupe: Η “απόφαση” του κάθε καλλιτέχνη να υπηρετήσει την τέχνη του δεν είναι εύκολο να αποδοθεί με συγκεκριμένη λογική ακολουθία

Ένας νέος καλλιτέχνης, αρκετά διαφορετικός από τους άλλους! Ένας καλλιτέχνης με κριτική σκέψη, καλλιτεχνικές ανησυχίες και μουσικές γνώσεις. Μιλάω βέβαια για τον Lupe (Μιχάλη Λατουσάκη) αλλά καλύτερα διαβάστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στο ra2fono.gr :

Μιχάλη Λατουσάκη (Lupe), καλησπέρα και ευχαριστούμε για τη συνέντευξη!

 • Θα ξεκινήσω από το όνομα, πως προέκυψε το όνομα Lupe; Στα λατινικά σημαίνει «Λύκος», υπάρχει κάποια σύνδεση;

Το όνομα προέκυψε από τους  Mosquito και συγκεκριμένα από τον Aro Raven, ο οποίος με αποκαλούσε Lupe σχεδόν από τη πρώτη στιγμή. Η σύνδεση είναι όντως αυτή, καθώς του θύμισα λύκο όταν γνωριστήκαμε.

 • Ποια ήταν τα μουσικά σου ερεθίσματα και πώς πήρες την απόφαση να σπουδάσεις μουσική;

Μεγάλωσα ακούγοντας κυρίως κλασική ροκ από Beatles  μέχρι Deep Purple και Queen. Αργότερα το 2010 συμμετείχα ως τραγουδιστής στη πρώτη μπάντα (Deep Sense) με τους οποίους κάναμε διασκευές κυρίως από Pink Floyd και αυτή ήταν η πρώτη μου απόπειρα να τραγουδήσω ζωντανά μπροστά σε κοινό. Έκτοτε μπήκα πολύ βαθιά ως ακροατής στην progressive rock, από Genesis και King Crimson έως Pain of Salvation, μετά τη γνωριμία μου με τον Jargon (Verbal Delirium) και στη συνέχεια μετά τον σχηματισμό των Mosquito το 2014 ασχολήθηκα περισσότερο με την Gothic Rock και γενικότερα τη Darkwave σκηνή.

Επιπλέον ενδεικτικοί καλλιτέχνες των οποίων η επιροή ήταν ιδιαίτερα σημαντική για εμένα είναι: The Cure, Sisters of mercy, Bauhaus, Joy Division, David Bowie αλλά και για μπάντες όπως οι Radiohead, οι Muse και πιο πρόσφατα ο Chris Corner(IAMX).

Η “απόφαση” του κάθε καλλιτέχνη να υπηρετήσει την τέχνη του δεν είναι εύκολο να αποδοθεί με συγκεκριμένη λογική ακολουθία, καθώς αυτό ίσως αλλοίωνε τον σκοπό της. Μία πραγματικότητα η οποία προέκυψε για εμένα στην πορεία και θα μπορούσα να την αναφέρω είναι η θέλησή μου να ασχοληθώ ενδελεχώς με την Αρμονία και να μεταδώσω έμπνευση και γνώση σε άλλους ανθρώπους.

 • Σου αρέσει να πειραματίζεσαι με τη μουσική;

Η απάντηση εδώ είναι ένα μεγάλο Ναι. Ουσιαστικά ο πειραματισμός, ο αυτοσχεδιασμός και η αγνή-ελεύθερη έκφραση αποτελούν τη βάση των συνθέσεών μου αλλά και τη μουσική νοοτροπία που προσπαθώ να μεταδώσω ως δάσκαλος φωνητικής. Ο πειραματισμός, κατά την άποψη μου, αποτελεί θεμελιώδη αρχή για την εύρεση της καλλιτεχνικής (και μη) ταυτότητας ενός ανθρώπου, όχι μόνο στη μουσική, αλλά σε όλες τις τέχνες

 • Πώς ιδρύθηκε το συγκρότημα Mosquito και ποιες οι αναμνήσεις σου από αυτό;

Η ερώτηση χρήζει μεγάλης απάντησης η οποία μπορεί να δοθεί σε αντίστοιχη συνέντευξη με τους Mosquito ακόμη καλύτερα. Το 2014 μετά από ένα jam τα μέλη των πλέον Mosquito (Aro Raven, James, Jare) αναγνωρίσαμε μια κοινή γραμμή και η μετέπειτα πορεία διαγράφεται στη μουσική και τους δισκους μας.
Θα πάρω το θάρρος να αντικαταστήσω τη λέξη “αναμνήσεις” με τη λέξη “στιγμές”, καθώς οι Mosquito βρισκόμαστε τη δεδομένη χρονική στιγμή στο στάδιο ηχοράφησης του 2ου δίσκου μας. Στιγμές λοιπόν αμέτρητες και πλήρως συναισθηματικά φορτισμένες, αφού για εμένα οι  Mosquito αποτέλεσαν και αποτελούν καθοριστικό ρόλο ως προς την εξέλιξη μου μουσικά αλλά και ανθρώπινα.

 • Πως προέκυψε η συνεργασία των Mosquito με τη βραζιλιάνικη δισκογραφική εταιρεία Deepland Records;

Το 2017 μία εξωτερική συνεργάτης της εν λόγω εταιρίας, ανακάλυψε το Demo μας “Colorless” (2014) και έτσι έγινε η πρόταση από τη Deepland Records να κυκλοφορήσει τον πρώτο μας δίσκο “Interlacing Eternity”, όπως και έγινε.

 • Μίλησε μας για τη διοργάνωση του Low Sun gothic festival. Υπάρχει κάτι που τώρα λες πως «θα έπρεπε να το κάνω» ή «δεν θα έπρεπε να γίνει»;

Το Low Sun Festival ήταν μια ιδέα όλων των μελών Mosquito και ο λόγος ίδρυσης ήταν και παραμένει η ανάδειξη της Darwave σκηνής της χώρας αλλά και του εξωτερικού. Εγώ απλώς  έχω αναλάβει την επικοινωνία και τη οργάνωση του Φεστιβάλ.
Οι 2 πρώτες χρονιές έδειξαν πως είναι ένα φεστιβάλ που ήρθε για να μείνει και το 2020 ακυρώθηκε ένα πολύ δυνατό line-up λόγω του COVID19. Είχαν οριστεί οι μπάντες που θα συμμετείχαν μέχρι και το καλοκαίρι του 2022, επομένως τώρα απλώς περιμένουμε εναγωνίως να γίνει επανεκκίνηση των μουσικών δρώμενων (πάντα με προτεραιότητα στη δημόσια υγεία), ώστε να πραγματοποιηθούν όλες οι συνεργασίες με μπάντες της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού όπως: Horror Vacui, Sonsombre, Aeon Sable, Age of Heaven και άλλους.

 • Μίλησε μας για το album “Burn”.

Το “Burn” σηματοδοτεί μία περίοδο έντονης ανάγκης για πειραματισμό, έκφραση και αναζήτηση της προσωπικής μου μουσικής ταυτότητας. Ταυτόχρονα είναι και μια μικρή δήλωση προς τη βιομηχανία της μουσικής, η οποία ωθεί ολοένα και περισσότερο τους μουσικούς να “πλαστικοποιούν” τις παραγωγές τους με αποτέλεσμα συχνά να χάνεται η ουσία και η να υπάρχει τεράστια απόκλιση στις ζωντανές εμφανίσεις.
Ουσιαστικά κυκλοφόρησε η προπαραγωγή του άλμπουμ. Η σύνθεση πραγματοποιούνταν ταυτόχρονα με την ηχογράφηση και αυτό είναι το concept. Πολλά βράδια απομόνωσης στο στούντιο, τα οποία κατέληγαν σε περιέργα πρωινά. Ακόμα και οι στίχοι δεν υπήρχαν και καταγράφηκαν μετά την ολοκλήρωση του. Σε αυτή τη προσπάθεια χρειάστηκα τη βοήθεια σημαντικών μουσικών.
James – Κιθάρες στα “Why”, “Have you ever”, George Kastanakis – Κιθάρα στο “Till that Day”  και Jare – Μπάσο στο “Why”.
Όλα τα Artworks είναι δημιουργίες του Γιώργου Καστανάκη, η ηχογράφηση και η μίξη έγιναν από εμένα στο ML Studio και το mastering από τον Μάρκο Σαμαρά (WUD) στο Wudsound Studio.

 • Τι εντυπώσεις σου άφησε η συνεργασία σου με την Εφραιμία και το “Leyes’;

Η Εφραιμία είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός άνθρωπος και μουσικός για εμένα, πέρα από σύντροφος τον τελευταίο χρόνο. Από καιρό είχαμε αντιληφθεί μια πολύ μεγάλη σύνδεση στη μουσική και ήταν αναμενόμενο για εμάς πως αυτό κάπου θα οδηγούσε. Η μουσική μας συνεργασία ξεκίνησε όταν ανέλαβε τον ρόλο των πλήκτρων για τη παρουσίαση του “Burn”. Λίγους μήνες μετά αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε τους Onism λόγω 4ων διασκευών που γράψαμε στο στούντιο εμμέσω καραντίνας και την ίδια περίοδο γεννήθηκε το “Leyes”.

Δεν χρειάζεται να αναφέρω λοιπόν κάτι παραπάνω για τις εντυπώσεις μου. Οι Onism είναι ένα duet project το οποίο λειτουργεί απελευθερώνοντας συναισθήματα και εικόνες τις οποίες δεν γνώριζα πως είχα μέσα μου ή πως ήθελα να νιώσω. Η μουσική αυτή είναι αποτέλεσμα μιας εσωτερικής, ιδιαίτερης επικοινωνίας.
Μπορώ με σιγουριά να πω πως έχετε να περιμένετε πολλά ακόμα, μιας που ήδη έχει ξεκινήσει η σύνθεση του πρώτου μας δίσκου.

 • Από ότι φαίνεται δουλεύεις ασταμάτητα, πες μας τι θα δούμε στη δεύτερη solo δουλειά σου, υπό τον τίτλο “Dark Room”, που θα κυκλοφορήσει τον Ιανουάριο του 2021;

Διχασμός, Προσμονή, Αποδοχή, Παράθεση.
Το “Dark Room” είναι ένας αρκετά διαφορετικός δίσκος από τον προηγούμενο. Υπάρχει έντονα το στοιχείο του πειραματισμού, αλλά αυτή τη φορά πιο συνειδητοποιημένα, καθώς και είναι η πρώτη φορά που γράφω στίχους.

Το άλμπουμ κινείται σε μονοπάτια της Darkwave, όμως σίγουρα δεν μένει εκεί. Υπάρχει το θεατρικό στοιχείο, αλλά ίσως σε σημεία εντοπίζεται  και μια πιο progressive χροιά. Επίσης, θα τον χαρακτήριζα και ως Vocal, λόγω του κεντρικού ρόλου που έχει η φωνή συνθετικά και ερμηνευτικά. Κάπου εδώ νομίζω πως περιαυτολογώ, οπότε θα σταματήσω και θα ήθελα να αναφέρω τους μουσικούς και φίλους, οι οποίοι με βοήθησαν να εκφράσω αυτό που ένοιωθα.

Στις κιθάρες είναι ο Νικήτας Κίσσονας(Methexis) σε 3 κομμάτια και ο James (Mosquito) σε 1 κομμάτι. Επίσης στο κλαρινέτο είναι ο Γιάννης Γεωργόπουλος.
Το Artwork για ακόμα μια φορά είναι στα χέρια του Γιώργου Καστανάκη,
η παραγωγή είναι από εμένα και το Μάστερ έκανε ο Ηλίας Δουμπάκης.

 • Ο Covid-19 πόσο σε επηρέασε στη προσωπική και επαγγελματική σου ζωή;

Εξαιρώντας για αυτή την απάντηση την έξαρση της κοινωνικοοικονομικής και υγειονομκής κρίσης, γεγονός το οποίο πλήττει τους περισσότερους, θα ήθελα να διαχωρίσω την απάντησή μου δίνοντας δύο πρόσημα:

Σαφώς στον επαγγελματικό τομέα υπήρξε μια κάθοδος λόγω απότομης διακοπής μαθημάτων. Προσωπικά, θέλω σε αυτό το σημείο να εκφράσω ότι η απουσία συναυλιών μού έχει δημιουργήσει μεγάλο κενό.
Ωστόσο, βάζοντας μία θετική χροιά, υπό διαφορετικές συνθήκες είναι πολύ πιθανό να μη μιλούσαμε για Onism και “Leyes” αλλά σίγουρα όχι για “Dark Room”.  Αξιοποιώντας τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο ο οποίος προ Covid-19 δεν υπήρχε, δόθηκε η ευκαιρία να αποτυπωθούν αποδοτικά αλλά ταυτόχρονα ιδιαίτερα φορτισμένα όλες οι δημιουργίες που ήταν στα σκαριά.

 • Θα ήθελες να δώσεις μια συμβουλή στα νέα άτομα που σε ακούνε από το ra2fono.gr;

Αντί για συμβουλή, θα ήθελα να παραθέσω απλώς μία προσωπική σύντομη παρότρυνση. Πιστεύω ότι κάθε ένας από εμάς διαθέτει πολυποίκιλα και έντονα στοιχεία προσωπικότητας, τα οποία θα μπορούσε να εκφράσει μέσω της μουσικής ακρόασης ή και δημιουργίας. Ίσως θα ήταν καλό να ακούσουμε και να ψάξουμε όλοι με θάρρος και αυτοπεποίθηση την μοναδικότητά μας μέσω της μουσικής, αφήνοντάς την να μας ενώσει παράλληλα μέσω όλων των κοινών αλλά και των διαφορών μας.

Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου και σου εύχομαι πάντα επιτυχίες!

Ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον!

Ακολουθήστε τον σε όλα τα social media:

Facebook: https://www.facebook.com/lupegoth

Instagram: https://www.instagram.com/lupe__official/

Bandcamp: https://lupeofficial.bandcamp.com/

Spotify: https://open.spotify.com/artist/77Hwm78ejI6hh8H2aRuKec?si=uL2uR2EvS8qREKO-zBMPmw

i-Tunes: https://music.apple.com/gr/album/burn/1481181372

Deezer: https://www.deezer.com/us/artist/100261622?autoplay=true

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *