«Τα Καραγκούνικα» της Αποστολίας Κυργιάκη

«Τα Καραγκούνικα» της Αποστολίας Κυργιάκη

Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις ΌΣΤΡΙΑ το βιβλίο της Καρδιτσιώτισσας Αποστολίας Κυργιάκη, με τίτλο «Τα ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΙΚΑ».

Περιέχει αυτοτελείς, σύντομες ιστορίες της καραγκούνικης… τρέλας, των παλαιότερων και των νεότερων χρόνων, που είτε έχει βιώσει η ίδια, είτε της έχουν αφηγηθεί μεγαλύτεροι, στην καραγκούνικη διάλεκτο! Ιστορίες βγαλμένες από τη ζωή, τις συνήθειες, τα ήθη και τα έθιμα των Καραγκούνηδων. Τα μηνύματα που απορρέουν από αυτές, πολλαπλά και ανεξάντλητα.

Η ιδέα για την έκδοση ενός βιβλίου με αυτό το περιεχόμενο, ξεκίνησε αφού είχε ήδη εμπνευστεί και δημιουργήσει τη σελίδα ARTista στο facebook και βλέποντας την απήχηση που είχαν οι κοινοποιήσεις αυτού του είδους. Μετά ο δρόμος ήταν μονόδρομος και η σκέψη να συγκεντρώσει κάπου όλα αυτά, ηθικά… εξαναγκάσιμη.

“Στόχος του βιβλίου είναι να βγούμε από τα κλισέ! Να μη θεωρούμε τις ντοπιολαλιές οπισθοδρόμηση, αμορφωσιά, « χωριατίλα », αλλά αυτό που πραγματικά είναι, εξέλιξη!» αναφέρει η συγγραφέας, δίνοντας ξεκάθαρα το στίγμα του πονήματος και συμπληρώνει πως «η ντοπιολαλιά είναι πολιτισμός και όχι ντροπή».

Τα κείμενα αποδίδονται με μοναδικό τρόπο, χρησιμοποιώντας άμεση και παραστατική περιγραφή, « επενοχοποιημένα », στο ιδίωμα της περιοχής και χαρακτηρίζονται ευέλικτα, « σπιρτόζικα » και πνευματώδη.

Το συμπέρασμα; « Τα ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΙΚΑ », ήρθαν να ταράξουν τα λιμνάζοντα ύδατα του κάμπου, από τα γέλια!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *